Czerwiec to nie miesiąc. Czerwiec to po prostu truskawki! Jeśli i Wy jesteście fanami tych owoców, to nie mam prawie żadnych wątpliwości – ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Truskawkowy mus z kawałkami owoców z dodatkiem świeżej mięty – no pychotka! A można go wykorzystać w wielu daniach, u mnie sprawdza się jako smarowidło do podpiekanej chałki, naleśników, wszelakich placuszków i czasami do nocnych owsianek. Koniecznie wypróbujcie, choć mamy już lipiec 🙂
Truskawowy mus z dodatkiem świeżej mięty – co przygotować?
W swoim przepisie wykorzystuję dodatkowo miód, ale nie jest on niezbędny, zwłaszcza wtedy, kiedy trafimy na naprawdę słodkie i soczyste truskawki. Ostatnio wykorzystałam miód rzepakowy, który ma dla mnie lekko maślany smak, co bardzo fajnie podbija całość.
Jeśli jesteście z Łodzi, to możecie zaopatrzyć się w miód od lokalnego dostawcy, jakim jest np. BeeRoyal. Sama kupuję tam miody już od jakiegoś czasu i bardzo polecam. Miód malinowy (malina z ziołami) to po prostu mistrzostwo świata!
Ale przejdźmy teraz do przepisu. Poniżej znajdziecie składniki na truskawkowy mus według Moreli.
Truskawkowy mus z miętą – składniki:
- truskawki – 1 kg,
- łyżka masła, np. masła śmietankowego,
- kilka listków świeżej mięty,
- jedna łyżka lub dwie łyżki miodu rzepakowego (opcjonalnie), można spokojnie zastąpić innym słodzidłem.
Truskawowy mus z miętą – zaczynamy gotowanie!
Zaczynamy, rzecz jasna, od usunięcia szypułek w truskawkach. Następnie wszystkie dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Kiedy truskawki są już oczyszczone, na patelnię (najlepiej dość szeroką i z nieprzywierającym dnem) wrzucamy porządną łyżkę masła i chwilę czekamy, aż się rozpuści.
Na rozpuszczone masło wrzucamy całe truskawki i czekamy, aż puszczą wodę. Po kilku minutach truskawki stają się miękkie, dlatego ja powoli zaczynam kroić je szpatułką na mniejsze kawałki. W tym czasie owoce puszczą jeszcze więcej wody i nie pozostanie nam nic innego, jak czekać cierpliwie na jej wyparowanie.
Rozpuszczanie łyżki masła na patelni Całe truskawki dodane do podgrzanego masła Rozdrabnianie miękkich truskawek
Kiedy kawałki truskawek prawie całe zostaną przykryte sokiem, nastawiam minutnik na 15 min., aby w tym czasie woda zaczęła odparowywać. Dodaję też miód, aby przez cały czas gotowania dobrze połączył się z truskawkami. Palnik nastawiam na dość wysoki ogień, ale wiadomo, nie można przesadzić. 😉
Truskawki puszczają sok i prawie całe pod nim toną 🙂 Dodanie miodu do gotujących się truskawek Cierpliwe czekanie na odparowanie wody z truskawek
Po tym czasie mieszam owoce i zwykle widzę, że wody ubyło, ale potrzeba kilku minut, aby zredukowała się jeszcze bardziej i aby mus fajnie zgęstniał. Dlatego w tym czasie szybko siekam świeże liście mięty po to, by za moment cierpliwie stać przy patelni i prawie cały czas mieszać mus, aby się nie przypalił. Mieszam do momentu, aż uznam, że gęstość musu jest idealna – dla mnie jest ona wtedy, kiedy po przejechaniu dna patelni mus nie „wraca” na swoje miejsce.
Siekanie listków mięty Zredukowany mus z truskawek Dodanie posiekanej mięty do musu
Gdy osiągam odpowiednią gęstość musu, wyłączam palnik i dodaję świeżo siekane liście mięty, mieszam i przelewam gotowy i jeszcze ciepły mus do słoika.
Truskawowy mus z kawałkami owoców i miętą – do czego wykorzystać?
U mnie sprawdza się głównie przy śniadaniach na słodko: do chałki, bułki maślanej, rogalików, naleśników i innych placków, owsianek (także nocnych) i deserach. Jest smaczny zarówno na zimno, jak i na ciepło. Bardzo polecam, aby przed nałożeniem go na pieczywo, włożyć część musu do mikrofalówki na maks. 30 sekund. Taki ciepły, gęsty mus w połączeniu ze świeżą słodką bułką czy podpiekaną w tosterze chałką… ach, już ślinka cieknie!
Jak długo taki mus wytrzyma w lodówce? U mnie potrafi wytrzymać nawet tydzień (dłużej bałabym się go przetrzymać), lecz podejrzewam, że tego zasługą są dwie kwestie: niska temperatura w lodówce (przez upały podkręcałam chłodzenie) i pilnowanie, by nie wkładać do niego oblizanej łyżeczki. 😎 Niemniej, całkiem możliwe, że cały mus zjecie od razu!
Życzę Wam smacznego 😊
Gotowy mus z truskawek i dodatkiem mięty z chałką 🙂